Voetreflextherapie

Wat is voetreflextherapie?

Voetreflexmassage gebeurt door aanraking / drukpuntmassage uit te oefenen op de reflexzones in de voeten welke elk op zich corresponderen met organen en weefsels in het lichaam. Bedoeling  is om door de reflexologie het evenwicht in het lichaam te herstellen. Hierdoor wordt het lichaam in staat gesteld om zichzelf te genezen. Men gaat dus uit van het zelfgenezend vermogen van de cliënt.

Het beste resultaat verkrijgt men door een volledige behandeling van de voeten (en dus ook van het hele lichaam).

Voetreflextherapie is een holistische geneeswijze waarbij men ervan uitgaat dat lichaam en geest één zijn.

Voetreflex vervangt GEEN behandeling die door een arts werd voorgeschreven, maar kan deze wel aanvullen en ondersteunen.

Geschiedenis voetreflex

Door schilderingen en hiërogliefen weet men dat zowel in China, Egypte als bij de indianen de behandeling van reflexpunten al zeker voor 3000 jaar voor Christus bekend was en gebruikt werd. Omdat deze mensen veel dichter bij de natuur stonden, was het voor hen ook logisch dat er natuurlijke middelen werden aangegrepen om een on-evenwicht of ziekte te herstellen.

Dr. William Fitzgerald heeft in 1916 de moderne voetenkaart samengesteld waarna ook in onze cultuur meer interesse kwam voor voetreflextherapie of voetreflex.

Voor wie is voetreflextherapie geschikt?

In principe voor iedereen mits goed toegepast. Er zijn geen contra – indicaties of leeftijdsgrenzen. Het jongste kindje dat ik ooit heb behandeld was 2 dagen oud, de oudste persoon is op dit moment 93 jaar. Maar ook dat is geen grens….

Heel vaak denkt men dat men er in moet “geloven”. Als dat zo was, had het destijds bij mij zeker niet geholpen! Ik geloofde zelf absoluut niet in “alternatieve” geneeswijzen en was zelf regulier opgeleid als verpleegkundige. Toch heeft het zelfs mij van mijn whiplashklachten af geholpen en mijn jarenlange constante hoofdpijn. Het is gezond om pas gaan te geloven als je resultaat hebt. Daar heb ik geen moeite mee.

Bij welke klachten men het kan toepassen? Eigenlijk bij alles. Het brengt iemand in balans, welke klacht hij/zij ook heeft op emotioneel, lichamelijk of psychisch vlak.

Hoewel er vaak hele bijzondere dingen gebeuren spreekt het voor zich dat niet iedereen volledige genezing zal kunnen bekomen. Maar ook dan kan het helpen als ondersteuning van de reguliere therapie, als pijnbestrijding of zelfs in de stervensfase. Soms zorgt het er voor dat men beter leert omgaan met zijn ziekte waardoor er veel meer rust of aanvaarding komt en men terug meer van het leven kan genieten of van de dingen die nog wel mogelijk zijn.

Mogelijke reacties:

Iedereen reageert op zijn eigen unieke manier, op zijn eigen tempo. Soms kan er even een verergering van de klachten optreden alvorens deze veranderen of verdwijnen.

Andere reacties kunnen zijn:

 • transpiratie,
 • donkere urine
 • diarree (afvoer afvalstoffen )
 • slaperigheid,
 • energiek worden,
 • veranderen van emoties bv. huilen, lachen ….
 • koud of warm worden.
 • prikkelingen
 • duizeligheid,
 • veranderde gevoelens op allerlei vlak.
 • Oude kwalen die even terugkomen om daarna te verdwijnen.

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat er een verbetering of genezing van uw klachten optreed. Dit kan op emotioneel of / en lichamelijk vlak zijn. De meeste mensen ervaren al vanaf de eerste of tweede behandeling een reactie. Mocht u – uitzonderlijk – helemaal niets bemerken, dan staken we na hooguit 4 behandelingen de therapie (uiteraard in overleg met u!).

Klik hier om weer naar boven te komen.

Onderzoeken naar het effect van voetreflextherapie:

De meeste onderzoeken naar de werking van voetreflextherapie hebben tot nu toe in Denemarken plaatsgevonden. Dit land is dan ook koploper in de erkenning van deze geneeswijze.

Bij deze zijn enkele onderzoeken en bevindingen beknopt weergegeven:

 Onderzoek naar de effecten van reflexologie op hoofdpijnklachten / migraine.

De studie werd verricht door de faculteit geneeskunde in samenwerking met een aantal reflexologieverenigingen. Er namen 220 cliënten deel en 78 therapeuten.

De methode werd geëvalueerd m.b.v. vragenlijsten, een hoofdpijndagboek, registratie – en kwaliteitsinterviews.

 • 16% van de ondervraagden gaven aan dat ze hoofdpijnvrij waren sinds minimaal 3 maanden.
 • 65 % gaf aan dat reflexologie hen had geholpen.
 • 18 % gaf aan dat de hoofdpijn hetzelfde was gebleven.
 • 19 % was gestopt met de medicatie.

Effect van reflexologie op de werkvloer:

Onderzoek door de gemeente Svendborg onder het eigen personeel. Gedurende 7 maanden konden 46 medewerkers deelnemen aan het programma.

 • 97.5 % merkte een positief effect op de hoofdklacht.
 • Het gemiddeld ziekteverzuim was verminderd van 9.6 naar 5.27 dagen ondanks een griepepidemie in de onderzoeksperiode. Verschillende onderzoeken bij diverse werkgevers bevestigen deze tendens.

Verdere onderzoeken zijn gedaan rond o.a. PMS, bevallingen, bedplassen, chronische obstipatie, infertiliteit (onvruchtbaarheid), astma, nierstenen, oorproblemen bij kinderen, slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en stress, verlammingen enz…

Ikzelf heb jaren mijn resultaten bijgehouden. Gemiddeld komt men 3,1 keer per sessie. Wanneer men al eens eerder geweest is (en soms kan daar jaren tussen zitten…) is dit meestal tussen de 1 á 2 keer per sessie (een sessie is voor mij een reeks afspraken die na elkaar gemaakt worden met als doel een bepaalde klacht te verhelpen of te verminderen.)

Klik hier om weer naar boven te komen.

Voetreflextherapie is bekend onder vele namen: voetreflexologie, reflexzonetherapie, reflexologie, voetreflexmassage, reflexmassage, voetreflex….

.